En rigtig god dag for de forbrugerejede vandværker

Politikerne på Christiansborg har netop indgået et bredt forlig om, at vandværker, som udleder mindre end 800.000 kubikmeter vand, ikke længere behøver at være omfattet af de økonomiske rammer i vandsektorloven. Da forsyningssikkerheden er altafgørende, skal vandværkerne dog stadig være omfattet af performancebenchmarkingen.

I aftalen åbnes der for, at vandforbrugerne kan beslutte at trække deres vandværk ud af den statslige økonomiske regulering, hvis de vurderer, at byrderne ved reguleringen ikke står mål med effektiviseringen.

”De forbrugerejede vandværker er dygtige til at sikre billigt og rent vand til lokalområdet, for det er i sidste ende kunderne selv, der ejer og driver værkerne. Hvis forbrugerne har tillid til, at frivillige lokale kræfter kan sikre bedre og billigere vand, så mener jeg ikke, at vi politikere skal blande os ved at pålægge dem en byrdefuld regulering,” siger energi, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Susan Münster, direktør i Danske Vandværker, siger:
”Jeg er meget glad for den nye aftale. Vi har jo arbejdet længe for at skabe muligheden for, at vandværkerne kan komme ud af de økonomiske rammer i vandsektorloven. Jeg er ret sikker på, at den nye aftale på sigt vil gøre det nemmere for de af vores vandværker, som ønsker at lægge sig sammen med nabovandværket. Fremover behøver de jo ikke at frygte at komme over 200.000 kubikmeter leveret vand.

Træder i kraft i 2021

Aftalen træder først i kraft i 2021, men energi, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt forsikrer, at han vil arbejde for, at der kan gives dispensation, så de forbrugerejede vandværker kan komme ud af reguleringen inden da.

”Jeg synes, vi har indgået en god aftale, men der er jo ingen grund til, at man på de forbrugerejede vandværker skal opleve, at reguleringen påfører dem større omkostninger længere end nødvendigt. Derfor vil jeg arbejde for en dispensation på ikrafttrædelsen”, siger ministeren.

SE OGSÅ: Læs mere om forliget og find aftaleteksten >

DEL DETTE
Vi bruger cookies. Når du klikker videre, accepterer du automatisk vores cookie- og privatlivspolitik. » Læs mere her
OK